ДВА ТИПА „ВИБРАЦИОННИ МАШИНИ“. КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

ДВА ТИПА „ВИБРАЦИОННИ МАШИНИ“. КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

 

Един от най-често задаваните въпроси, които чуваме, е „Каква е разликата между хоризонталните (Pivotal) вибрации и вертикалните (Lineal) вибрации?“. „Хоризонталните“ вибрации са добри за фитнес и терапия на цялото тяло, докато „вертикалните“ са по-фокусирани върху долната част на краката. Предлагаме Ви проучване на НАСА, за да си отговорите на въпроса: „Кое е по-добре за вас, Хоризонтални срещу Вертикални вибрации?“

Хоризонтални вибрации

При вибрационните машини с „хоризонтална“ вибрация двата края на платформата се движат нагоре и надолу, докато центърът остава фиксиран.

 

 

 

 

 

 


Диаграма на вибрацията (от HnB Connection)

Можете да промените амплитудата или височината на вибрацията само с преместването на стъпалата към или отдалечавайки ги от центъра на платформата. Обикновено, висококачествените вибрационни машини с „хоризонтална“ вибрация, имат отклонение в краищата на платформата от 10 мм или малко повече. Първите „хоризонтално“ вибриращи машини, преминали научни тестове и медицински изпитания, предложени на пазара за масова употреба, са произведени в Германия.

Вертикални вибрации

Опитвайки се да конкурира най-успешните немски вибрационни машини, холандска компания създава машина с нов вид движение на платформата, наречена Lineal (вертикални вибрации).

Плтформата на тази машина остава хоризонтална и се движи нагоре и надол, като амплитудата варира между 1 и 5 мм.

 

Диаграма на вибрацията (от HnB Connection)

Към настоящия момент машините с хоризонтална вибрация държат първенство пред машините с линейни вибрации, доколкото в научните изследвания те проявяват повече доказани ползи.

Да стимулираме мускулите, а не очните си ябълки

Съществен недостатък на машините с „вертикална“ вибрация е, че те движат цялото тяло, включително главата, нагоре и надолу. При машините с „хоризонтална“ вибрация се получава следното: повдигането на единия крак нагоре води наклон на таза и спускане на другия крак надолу. По този начин се получава плавно предаване на вибрацията от платформата през стъпалата, колената, таза към гръбначния стълб. Преминавайки през гръдния кош и раменния пояс вибрациите обхващат цялото тяло, като ефекта върху главата е минимален. Хора, ползващи машина с „вертикална“ вибрация говорят за силна, неприятна вибрация в главата, която не могат да елиминират дори при промяна позицията на тялото.

Машините с „вертикална“ вибрация причиняват 189% повече вибрации в главата

През 2007 г. беше проведено изследване, финансирано от Националния Институт за Космически Биомедицински Изследвания на САЩ, целящо да се сравнят ефектите от упражнения, осъществявани на машини с хоризонтална вибрация и на машини с вертикална такава.

Установило се, че при всички пози на тялото, които били тествани, „предаването на вибрациите към главата било от 71% до 189% по-голямо при вертикална вибрация отколкото при хоризонтална вибрация, както и че при хоризонтална вибрация има най-малък риск от „отрицателни стронични ефекти”.

Abercromby, A., et al. Vibration Exposure and Biodynamic Responses During Whole Body Vibration Training. Med Sci Sports Exerc. 2007 Oct;39(10):1794-800.

Други изследователи са докладвали за наблюдаването на други странични ефекти при ползване на машина с „вертикална“ вибрация с малко отклонение:

  • намалява зрително-моторното проследяване (затруднения при проследяване на движещи се обекти);
  • намалена зрителна острота (размазване на образа)

Осведомете се за типа на вибрацията на машината, която Ви предлагат
Споменатите по-горе движения на таза, при ползването на машина с „хоризонтална“ вибрация се приемат нормално от организма, защото това са естествените движения на тялото при ходене. Хората с болки в гърба и врата, както и предразположените към главоболия да бъдат особено внимателни в случай, че са си купили и ползват машина с „вертикална“ вибрация.

Какво ще изберете – машина с хоризонтална или с вертикална вибрация?

НАСА подложи на изпитание и двата типа машини под мотото: „Коя създава по-добра мускулна активност“?

 

Резултати от проучването на НАСА върху вибрационните машини

През 2006 г. НАСА (Националната въздухоплавателна и космическа администрация) извършва проучване за ефекта от върху повишаване тонуса и мускулната активност при ползване на най-добрите вибрационни машини от всеки тип. За да се получат реални и достоверни резултати, експериментите са правени при едни и същи зададени параметри:

  • една и съща честота (30Hz)
  • една и съща амплитуда (4 мм)
  • едни и същи доброволци тестват и двете машини
  • изпълняват се едни и същи упражненияs

Резултати от теста:

„[Мускулни] Значително по-добри при ползването на машината с „хоризонтална“ вибрация.

Причината за „по-слабото представяне“ на машината с „вертикална“ вибрация се обяснява с невъзможността за постигане по-голяма амплитуда на движението, дължаща се на ниското ускорение. (Научете повече за ускорението).

„Хоризонталната“ вибрация „разтяга“ мускулите

Друго потвърждение за преимуществото на „хоризонталната“ пред „вертикалната“ вибрация идва от изследване, проведено през 2006 г. от Института по храните, храненето и здравето на хората, (Massey University, New Zealand) Доказано е, че дори и при ниска честота(6 Hz) и амплитуда от 3 мм, „хоризонталната“ вибрация предизвиква разтягане на мускулите и увеличаване на мускулната активност.

Все още няма доказателства за този ефект при ползване на машина с „вертикална“ вибрация

В резюме

Вие вземате решение коя „вибрация“ да използвате:
Ако се нуждаете от масаж и терапия за краката си, може би е по-добре да ползвате „вертикална“ вибрация.
Ако имате болки гърба, шията или сте предразположени към главоболие, по-добрия вариант е „хоризонталната“ вибрация