Лечение на диабет тип 2 с вибрации за цялото тяло

Лечение на диабет тип 2 с вибрации за цялото тяло

Упражнинията и движението са много важни за контролирането на диабет тип 2. Упражненията могат да Ви помогнат да контролирате теглото си и нивата на кръвната захар. Аеробиката увеличава инсулиновата чувствителност и, съчетана с правилно хранене, помага да се нормализира захарния метаболизъм и чрез намаляване на мазнините в тялото. Силовите упражнения /съпротивителни или упражненията за намаляване на теглото/ също намаляват телесните мазнини и по този начин подпомагат метаболитните процеси. Все пак най-голямата полза е увеличената консумация на глюкоза от мускулите и повишената способност за складиране на глюкоза. Упражненията може да означават разликата между „контролиране чрез лекарства” и „контролирането чрез начина на живот” на диабет тип 2.

Има изследвания, които са били насочени към установяване на това дали вибрациите за цяло тяло помагат в контролирането на диабет тип 2. Основните констатации са: ниските глюкозни концентрации остават непроменени след тренировка. Разстоянието под кривата и до достигане на максимална концентрация на глюкоза при направен със слюнка глюкозен толеранс тест са намалени в групата, осъществявала упражнения за вибротерапия и силови упражнения. Стойностите HbA1c показват тенденция към намаляване в групата, занимаваща се с вибро терапевтични упражнения, докато в другите две наблюдавани групи тези показатели имат тенденции към увеличаване.

 

Тези резултати дават основание да се очаква, че упражненията с вибрации може да се окажат един ефективен и бърз начин за засилване на гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2.

Обикновено тренировките с машини за вибро терапия се обявяват за противопоказани в случаите на диабет поради бързото сваляне на нивата на кръвна захар, което може да доведе пациента до припадък. Въпреки това вибро терапевтичните машини /ВТМ/ също така са много подходящи за подобряване на физическото състояние на диабетично болни. Диабетиците могат да извлекат огромни ползи от упражненията с ВТМ, особено ако упражненията могат да подобрят кръвообръщението в краката им. След преглед и одобрение от лекар, един диабетик може да изпълнява цялата гама от упражнения на ВТМ. И тъй като времето за провеждане на тези упражнения е изключително малко, пациентите с диабет могат да предпочетат вибро тренировките да станат част от желаната от тях промяна на начина им на живот.